Kis télizöld (Vinca minor)

Latin neve: Vinca minor. Népies neve: télizöld meténg, kis meténg.

Középhegységi gyertyános-tölgyeseink jellemző örökzöld lombú évelő növénye, mely a meténgfélék családjába tartozik. A Kis télizöld részben kúszó szárainak töve elfásodik, ágai arasznyira felemelkednek, fénylő sötétzöld levelei átellenesen állnak. Virágait a levelek hónaljában áprilisban, májusban hozza. Termése tüsző.

Főzetét a népgyógyászat mint vizelet-hajtót, légúti és emésztőszervi panaszok orvosságát alkalmazza.

A gyógyszeripar vérnyomáscsökkentőt készít belőle (Dopegyt), melynek előnye, hogy tartós szedés esetén sincsenek kellemetlen –    levertséget előidéző – mellékhatásai.

A Kis télizöld hajtása sokféle alkaloidot tartalmaz, ezek közül a legmeghatározóbb a vinkamin. A termesztett növényekben a hatóanyag-tartalom kétszerese (2%) is lehet a vadon növővel összehasonlítva. Enyhe vérnyomáscsökkentő hatású, gyógyszerek mellé kiegészítő kezelésként használatos. Agyértágító tulajdonsága révén javítja az agyi vérkeringést, számos gyógyszeripari készítmény alapanyaga.

A Kis télizöldet alkalmazzák szájon át, valamint steril oldatát befecskendezve és infúziós oldatban. Mellékhatásaként szívritmuszavar jelentkezhet.

A benne található vinca-alkaloidok sejtosztódást gátló hatása révén a rák elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik. Szintén említésre méltó, hogy a leukémia gyógyításában értek már el vele biztató sikereket.

A Kis télizöld hatóanyaga: alkaloidok (vinkamin).