Ánizs (Pimpinella anisum)

Az ánizs latin neve: Pimpinella anisum.

A Földközi-tenger partvidékén honos, termésének illóolaja ízesítő.

Szélhajtó teához keverve különösen csecsemőknek adják. Étvágyjavító, emésztést serkentő teák alkotórésze. Teája és az ánizsolaj szeszes oldata jó köptető.

A Földközi-tenger keleti térségéből származó növény, de hazánkban is termesztik, jóllehet nagy víz-és hőigényű faj. A hozzávetőlegesen félméteres növény tőlevelei épek, fűrészes szélűek. Ernyősvirágzata apró fehér virágokból áll, júniustól augusztusig virágzik. Termése ikerkaszat, egymástól nehezen elváló résztermésekkel, amelyek igen aprók, fél cm-nél is kisebbek.

A termés illóolaj-tartalma 2-3%, de elérheti a 6%-ot is!

Őshazájában több ország nemzeti italának alapanyaga, így a bolgárok masztikájának, a törökök rakijának vagy a görögök ouzójának. Az édesipar is jelentős mértékben hasznosítja cukorkák, sütemények ízesítésére.

Az ánizs gyógyhatását kifejti a légutakban, az emésztőszervekben és a kiválasztó szervekben is. Köptető, görcsoldó és fertőtlenítő hatása révén segít a légutakban lerakódott váladékok fellazításában, de vesebetegségek elleni gyógyszerek és hashajtó-keverékek összetevője is.

Az ánizs hatóanyaga: illóolaj, anetol.